Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  13/12/1999
Data da última atualização:  03/03/2000
Autoria:  WALTER, B. M. T.; SAMPAIO, A. B.
Título:  A vegetacao da Fazenda Sucupira.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  Brasilia: Embrapa Recursos Geneticos e Biotecnologia, 1998.
Páginas:  110p.
Série:  (Embrapa Recursos Geneticos e Biotecnologia. Documentos, 36).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Fazenda Sucupira; Situacao fundiaria e localizacao; Clima; Geologia; Geomorfologia; Hidrografia; Estudos na vegetacao da FAZ; Vegetacao; Formacoes florestais; Mata de galeria; Mata seca; Formacoes savanicas; Cerrado sentido restrito; Vereda; Formacoes campestres; Campo sujo; Campo limpo; Paisagens antropicas; Flora e diversidade vegetal; A Fazenda Sucupira e a conservacao ambiental no DF; Legislacao; Referencias bibliograficas; Anexos.
Palavras-Chave:  Brasil; Brazilian savannas; Distrito Federal; Fitossociologia; Hydrography; Plants; Species.
Thesagro:  Cerrado; Clima; Espécie; Flora; Floresta; Geologia; Geomorfologia; Hidrografia; Planta; Vegetação.
Thesaurus Nal:  Brazil; climate; forests; geology; geomorphology; plant ecology; savannas; vegetation.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE39248 - 1EMBLV - --CENARGENW231v2007.00732
AI-SEDE39248 - 2EMBLV - --CENARGENW231v2007.00914
CENARGEN15735 - 1ADDLV - --581.7W231v1999.00261
CENARGEN15735 - 2ADDLV - --581.7W231vLIV 016
CENARGEN15735 - 3ADDLV - PP581.7W231v1999.0262
CNPF22846 - 1EMBLV - --LV21172000.00046
CPAC11974 - 1EMBLV - --CRI51142000.099
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  13/09/2023
Data da última atualização:  29/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  PIAN, L. B.; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L. L.; JESUS, M. S. C. de; BARBOSA JUNIOR, J.; ARAUJO, E. da S.
Afiliação:  LIVIA BISCHOF PIAN, Association SFCOLAB - Collaborative Laboratory for Digital Innovation in Agriculture, Torres Vedras, Portugal; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RICARDO LUIS LOURO BERBARA, UFRRJ; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; JOSÉ BARBOSA JUNIOR, UFRRJ; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB.
Título:  Characterization, nitrogen availability, and agronomic efficiency of fermented composts in organic vegetable production.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Organic Agriculture, v. 13, p. 461-481, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13165-023-00439-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Fermented composts obtained from a mixture of raw materials and a microbial inoculant, known as ?bokashi,? are alternatives used by many farmers worldwide. We evaluated the chemical composition, fermentation pathways, N availability, and agronomic efficiency of fermented compost obtained from different plant-based raw materials. The standard compost formulation composition was 60% wheat bran and 40% castor bean bran; this formulation gradually replaced wheat bran by the coffee husk, brewery residue, and elephant grass bran, and leguminous bran replaced castor bean bran. Incubation tests evaluated nutrient content (C, N, P, K, Ca, Mg), pH, electrical conductivity, and fermentation pathways (by the organic acids lactic, acetic, propanoic, butyric, and ethanol). A bioassay in greenhouse conditions accessed N availability. Additionally, a field experiment evaluated the agronomic efficiency of 5 formulations and 4 doses (0 to 400 kg N ha?1) in successive vegetable production. The formulations with a balanced C/N ratio could combine desirable fermentative and nutritional characteristics with good N availability and plant growth. Some formulations drastically changed the compost characteristics, especially the complete replacement of wheat bran for coffee husk and elephant grass, which presented undesirable fermentation pathways. Leguminous bran maintained the fermentative quality and increased the soil?s biological activity but decreased the nutrient content, N availability, and v... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bokashi; Effective microorganism; Fermentation pathways.
Thesagro:  Fermentação; Fertilizante; Solo.
Thesaurus NAL:  Fermentation; Organic fertilizers; Soil quality.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB42183 - 1UPCAP - DD
CTAA15548 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional